A GRACEFUL RENOVATION

Interior Designer Therese Carrodus, PPhotographs Therese Carrodus

When it came to renovating her own home, interior designer Therese Carrodus of Full Of Grace Interiors accomplished the seemingly impossible. 

For designer Therese Carrodus the main challenge when undertaking this renovation was turning a compact semi-detached cottage into a surprisingly flexible and functional three bedroom, two bathroom family home. Now accommodating a busy young family of four (Therese, husband Chris, daughter Rosie and baby boy Barnaby), this clever renovation utilises every inch of space to its fullest.

This 1920s Art Deco cottage with its ornate ceilings, north facing aspect and diamond sash windows was revived following a full design overhaul and a new extension added to the rear.  The outcome is an elegant marriage of the original period features with the new contemporary addition.

The layout for this dwelling was originally two bedrooms with just one bathroom and a compact separate kitchen area and living room. The brief was to transform the house into a three bedroom, two bathroom family home and this was achieved by reclaiming part of the long driveway, relocating the front entrance, and building a substantial contemporary addition at the rear. With only a small land footprint of just 225sqm, spatial planning was paramount and therefore spaces needed to be both thoughtful and practical. 

Bespoke joinery was designed wherever possible to conceal much needed storage and to transform the living space into a work space when required. Freestanding partition walls and sliding pocket doors also create private yet interconnected spaces.

Key design features include the commercial grade expansive full height glass sliding doors that open up from the living area onto the green outdoor space, the tactile textural finishes and defined colour palette, signature pendant light and wall light fittings, the polished aggregate floor and the use of full height mirrors bouncing light and adding dimension. Punches of navy blue were introduced throughout to inject personality and a sense of continuity between the original part of the house and the new extension.

The design intent for this project was all about being able to inhabit each and every inch of this house and it to be somewhere that anyone of any age could live in and enjoy. Set on one level, the clever spatial layout provides flexibility and accommodates a variety of day to day living scenarios. The semi concealed kitchen offers privacy to the dining area yet is also social where it opens up to the living space. The kitchen has the ability to spill out onto the alfresco meals area by opening the adjacent full height glass doors. The study nook can be concealed by drawing across the large sliding door and the bespoke living room joinery with perforated screen can be drawn to conceal the television. In addition to this, minimalist detailing, tactile finishes, 4mm shadow-lines and trimless light fittings further enhance a sense of seamless contemporary quality.