CASTLE IN THE AIR

By Graham Wood  Styling Sven Alberding  Photography Greg Cox

This low-slung family home bordering Cape Town’s Groot Constantia wine estate was raised on tons of soil so that it could take advantage of its spectacular setting, the views of the vineyards and the mountains beyond. 

When Matt and Victoria Bresler first went to see the site of their house in the Constantia Valley, bordering Cape Town’s historic Groot Constantia wine estate, it was because of a photograph Matt had seen in the property pages of the newspaper. It showed just three palm trees and a hint of vineyard in the background. “The house wasn’t even in the photograph,” says Matt. When he got there, he could see why not. “I spent two or three minutes inside the house, and an hour on the roof looking at the view”.

Matt and his Kiwi wife Victoria were settling in Cape Town with their three children Jonty, Hannah and Ollie after a decade of work and travel abroad, and were looking for a new home. Matt soon realised that to do justice to those views, they would have to build from scratch. The existing house, as architect Jan-Heyn Vorster says, was built “really badly” in the '80s. It was sunk low into the plot with no views to speak of or sense of connection to its remarkable setting. Trees and large bushes all along the fence severed the house from its potential views even more emphatically.

Architects Jan-Heyn and Tiaan Meyer designed the house Matt and Victoria eventually built. Jan-Heyn says the suburban vineyard-side setting is “magnificent”. “And then, obviously, the views of the mountain beyond are beautiful,” he adds. While it’s an acre in size, the stand forms an asymmetrical triangle, so it shares an unusually long 130 metre border with the vineyard. If the plot had been square, Matt explains, “you’d normally need four acres” to find yourself with a border of that length. Jan-Heyn adds, “It’s quite amazing how the vines change over the seasons”. 

Before they even considered the design of the house, Jan-Heyn and Tiaan had to figure out how to create the views Matt had begun to sense were possible after his rooftop excursion. “We went to quite a lot of trouble during the planning phase to assure we maximised the home’s potential for views.  Matt spent a lot of time on the old site standing on carefully measured ladder rungs surveying views from a standing and seated position,” says Jan-Heyn. From the right position, it would even be possible to catch a glimpse of the 300-year-old Groot Constantia homestead. 

The solution was to raise the level of the ground. “We brought in quite a lot of soil to bring the house up to a level that took full advantage of the views of the vineyards,” says Jan-Heyn.  At the same time, he was aware of how important it would be for the house to be integrated with its site. “You have to come up with clever landscaping solutions to bring the site back up to the house so that it doesn’t feel like an apartment in the air,” says Jan-Heyn, “so that it’s actually still a family home with seamless connection to gardens and pool.” 

Added to this was their awareness that people are allowed to walk in the vineyards along the property’s edge.  “It was also important for the scale of the building to be quite sensitive,” says Jan-Heyn. They didn’t want to blight the setting with a selfish lump on the landscape. 

The solution was to set the house as far back on the stand as they could. From the back of the house, it appears as a double storey. From the vineyards, however, it’s a long-low-slung, ground-hugging form with two mono-pitch flip-up roofs over the living areas. 

From the front door, you ascend via a staircase in a glass box. On the upper level, the living areas are to one side and the bedroom wing to the other. The stairway creates a kind of procession, as Jan-Heyn puts it. “The building creates views, moments when you pause to turn and look back,” he explains. You can glimpse the sea to the south over False Bay as you ascend the stairs, and you are also aware of the beautiful, naturalistic gardens that comes right up to the house, almost as if you’re immersed in it. Once you’ve fully ascended the stairs, you are confronted with the house’s expansive vista to the north - over the vineyards towards the mountains.  The elevated positioning means you get no sense of this setting when you first arrive, so it is often quite a surprise for guests”.

An off-shutter concrete wall is the most definitive architectural feature here. “Lots of effort went into getting that wall beautifully cast using sand-blasted spruce to impart a wood-grain finish to the concrete,” says Jan-Heyn. He adds that the materiality of the house was important throughout. Much of the façade at the back of the house is clad in western red cedar. Inside the concrete of the ceilings, pillars and ring-beams is softened with wood – the solid oak flooring, the cedar ceilings of those angled roofs in the living areas, and much of the interior oak joinery. Untreated cedar, which weathers to grey over time, is also used for slatted entrance gates, window screens, the front door and the pergola. “It was Victoria’s idea to design bespoke window facades made entirely of cedar for the children’s bedrooms,” says Matt. 

Of course, the north-facing aspect of the house (toward the vineyards) is mostly glass. The two flip-up roofs impart character, while the bedroom wing is angled inward to hug the garden. The bedrooms form a stepped or zig-zag arrangement to allow for views in two directions instead of one and to catch both the northern as well as western sunset light. This idea was planted by Matt’s brother-in-law during one of endless visits to the site during the planning phase.  The bedroom wing is flat roofed, which makes it less conspicuous, and it floats on a raised platform. 

Below the living areas, the ground drops away more radically – the architects used this “natural void” and populated it with the guest suite, wine-cellar, staff accommodation and various services, including garages.

The interiors essentially form another layer of the architecture rather than functioning merely as containers for furniture. “You can’t separate the interior design and the architecture from each other,” says Jan-Heyn. “From the beginning, we considered how the architecture and fixed furnishings would connect and fit together.” For example, the unit between the kitchen and the living space is an extension of the architecture, concealing a TV and a fireplace, and the other side forming a coffee station including Matt’s collection of espresso cups. 

“The building was basically quite neutral,” says Jan-Heyn. “The furniture, furnishings, decorations and art is where there is distinct character and colour.” 

They include local design, much of it influenced by mid-century modernism, such as the sofas, coffee table and dining room table from Joburg’s Mezzanine Interiors.  There are also some refurbished vintage items. Much of it is also made with natural wood, expressing the character of its materials. “I guess we like clean lines and Scandi stuff,” says Matt. He points out, however, that he is by no means a minimalist. Matt travelled extensively throughout his twenties and early thirties, always filling his backpack with carefully-selected artefacts, such as masks, statues and things unique to the countries he visited.  “It has been challenging but fun to try and balance my desire to display these hard-sought, memory-steeped items with our desire for a minimalist look,” says Matt. “I wanted to display the things that I love and feel passionate about.” He and Victoria also collected art and artefacts on their travels together. “For example, we now have a set of 14 little etchings in the passageway,” he says. “There was a great deal of satisfaction that we both got from pulling those out of boxes, agreeing on framing, hanging and enjoying them.” 

Outside, the landscaping and planting help the house, its landscape and view melt together beautifully. “I think what’s actually key to the success of the whole building is the integration with the landscape and the landscape design,” says Jan-Heyn. “It would have been a very different building if that wasn’t as well resolved.”  

Landscape designer Mary Maurel worked closely with Matt and Victoria on the planting. Trees and other vegetation on the border blocking the view to the vineyard were removed. She devised a layered approach with beautiful naturalistic gardens around the house, progressing via a wide-open lawn to a fynbos bed along the border. This approach creates gentle transitions from architecture to landscape, and cleverly blurs the boundaries between the Bresler’s property and the vineyards, borrowing the extensive views. “It really sometimes feels as if the vineyard belongs to this property,” says Jan-Heyn. A passionate plantsman, Matt has brought in over 200 trees – both indigenous and exotic with a focus on prolifically-flowering trees. “I’ve brought in many saplings from trips abroad, and am currently rearing from seed some of the exciting species I can’t find in the country,” he adds. 

There’s a gate in the fence leading directly onto the vineyards, so the Breslers can walk their dogs through them whenever they feel like it. When Matt goes jogging in the vineyards he always slows to a walk for the 130metre tretch bordering his property, taking a good look at the gardens and the house through the ClearVu fence. “When I’m not focussed on some weeds that need removing, I feel a great sense of pride when I look back,” he says. “I think we’ve done justice to the views and the setting”.